Reisverslag 2023-2

Zaterdag 25 november 2023
Het weer: 5 graden en half bewolkt en regen NL, 19 graden en regen GR

Vanmorgen om 6:30 uur opgestaan. Gisteren hebben we Kyon al naar het dierenpension gebracht. We hadden de afgelopen dagen bewust niet in huis lopen rommelen. Dus meneer had niets door, totdat we bij het pension zelf waren. Hij verstopte zich achter René en kroop later tussen mijn benen weg. De eigenaresse moest er wel op lachen. Wat is het een clown, zei ze. Straks doet hij weer niets anders dan spelen. Maar deze tactiek is dus ook nog niet het ei van Columbus. Nadat we hem weggebracht hadden, hebben we de koffers voor 99% al ingepakt. We kunnen nu dus rustig ontbijten en de laatste dingen opruimen. Om 7:50 uur rijden we weg. Bij Amsterdam is er een omleiding, dus iets later dan gepland komen we bij P3 aan. We hebben tijd zat. De auto laten we achter op rij 504.

Ik maak altijd voor de zekerheid een foto van de locatie, zodat we hem makkelijk terug kunnen vinden. Het afgeven van de koffers en het passeren van de douane gaat lekker vlot. Dit keer is er geen rij bij La Place. We nemen een lekker broodje als ontbijt en drinken nog wat. Daarna lopen we langzaam naar gate B23. We hebben nog een half uur voordat het boarden begint. Deel 1 wordt Amsterdam -> Athene. We vertrekken uiteindelijk 40 minuten te laat. Het vliegtuig waar we mee moeten vertrekken, komt pas aan wanneer wij er eigenlijk al mee weg gemoeten hadden. Voor ons heeft het niet veel gevolgen. We hebben een tussenstop van 3 uur op Athene, die is dan alleen iets korter. We hebben dus tijd genoeg. Wij zijn ook voor die vlucht al ingecheckt en de koffers gaan ook in één keer door. Na de landing op Athene, gaan we een hapje eten. Beide nemen we gyros, René met varkensvlees en ik met kip.

De vlucht gaat pas om 19:55 uur, dus we hebben nog tijd genoeg om ook de winkels even langs te lopen. Veel Grieken lopen hier met van die blauw/groene doosjes met gebak en zo. We vinden de winkel die dat verkoopt en bekijken dit alvast. We nemen dit nu niet mee naar Kreta, maar dat is wel leuk voor op de terugreis. Ook bekijkt René hier alvast de prijzen van de Metaxa en Ouzo. Onze gate staat nu ook op de borden, B3, dus daar wachten we op de volgende vlucht. Ook deze is vertraagd. We gaan uiteindelijk om 20:40 uur de lucht in. De vlucht zelf is maar kort. We hebben veel turbulentie en we schommelen behoorlijk. Het stormt op Kreta. En het regent hier nu ook behoorlijk. Qua weer zijn we er dus nog niet heel veel mee opgeschoten ten opzichte van Nederland. Behalve dat de temperatuur hier wel een stuk hoger is. De landing is dus iets uitdagender dan anders. Maar we hebben een goede piloot en hij zet het toestel zonder enig probleem op de grond. De koffers laten even op zich wachten, maar zijn er allebei. We lopen naar buiten en al heel snel is de man van Voyager in Crete er ook. Die heeft natuurlijk ook langer op ons moeten wachten. Het is een leuk autootje. Heel anders dan we verwacht hadden. Een Hyundai Bayon.

We regelen de papieren en rijden naar Malia. Ik had tussendoor steeds Georgos op de hoogte gehouden. Maar wanneer we bij het appartement aankomen is er niemand. Het hek is wel open. Ik schuif het hek open en wordt bijna vol in mijn gezicht geraakt door een rondvliegende opblaas zwemband in de vorm van een donut. Hahaha. Ik app Georgos en hij belt terug via Messenger. Aristo had er moeten zijn, maar die waren we op weg naar het appartement al met de auto gepasseerd. Die was het wachten, met alle vertraging en het slechte weer, blijkbaar zat. We zien een sleutel in de deur zitten bij 101. En na even zoeken vinden we ook de sleutel van de kast waar onze overblijftas in zit. Ik bel Georgos wat we gevonden hebben en het klopt. 101 is onze kamer deze vakantie. We redden ons nu wel verder. We spreken af om morgenochtend koffie te gaan drinken. Na het uitpakken lopen we naar het dorp. Het is al wel een uurtje of elf inmiddels, maar René wil wel graag een biertje en ik een wijntje en we kunnen nu geen boodschappen meer doen. We zien dat Kaza open is. We drinken bier en wijn en krijgen chips en nootjes.

Om 1:15 uur zijn we weer terug bij het appartement. We zien waarachtig onderweg nog een gekko. Maar voor nu is het tijd om te gaan slapen.

Zondag 26 november 2023
Het weer: 18 graden en half bewolkt met een bui regen

Vanmorgen hebben we geslapen tot 9:00 uur. We gaan eerst maar eens lekker douchen. Met heet water! Dat is in eerdere wintervakanties wel eens anders geweest. We zijn net klaar met douchen en aankleden als Georgos belt. Of we om 10 uur met hem koffie willen drinken bij Galaxy Pub. Dat redden we wel. We rijden met de auto eerst naar Chalkiadakis (Spar voor sommigen) en halen alvast wat boodschappen. We ontbijten gelijk bij Galaxy. Volgens Georgos kan dit hier heel goed. Hij neemt een full English Breakfast. René neemt ei met spek op toast en ik neem Griekse yoghurt met honing. We praten uitgebreid bij over het afgelopen seizoen, het komende seizoen, de aanstaande bruiloft en doop en de rest van de familie. Deze eerste week hebben ze niet heel veel tijd voor ons, maar daar waren we al vanuit gegaan. Druk met de voorbereidingen van het huwelijk en de doop. Wij redden ons wel en dat weet Georgos. We gaan ieder onze weg. We gaan eerst verder met boodschappen doen. Dan brengen we de spullen terug naar het appartement. En dan gaan we maar eens op pad.

We rijden eerst naar Mochos, vanaf daar naar het Lassithi Plateau, dan via een nieuw weggetje naar Kritsa. Daar stoppen we even bij de Lidl. En dan rijden we door naar Agios Nikolaos. Het is inmiddels wel weer tijd voor een lunch of zo. We stoppen bij Kosa aan het meertje. René neemt Flapjacks pancakes en ik een crêpe met chocola en banaan.

We lopen na de lunch terug naar de auto. En dan rijden we terug naar Malia. Eenmaal terug op het appartement begint het weer te regenen. Een prachtige dubbele regenboog, dat dan weer wel.

We pakken wat te drinken en kijken dankzij de Chrome tv die we van huis hebben meegenomen de F1 race terug. Om 18:15 uur is voor ons de race afgelopen en gaan we even plat. Daarna knappen we ons op en gaan we lopen naar Galaxy. Het spettert nog een heel klein beetje. René bestelt bij Galaxy de Sairlon Steak en ik neem Souvlaki.

René drinkt bier en ik rode wijn. Daarna bestellen we nog koffie en gaan we voor zitten. Hier hebben we een mooi zicht op de kruising bij de kerk. We drinken nog wat (bier, wijn en whisky) en rekenen dan af. €83 voor alles bij elkaar. Via de strip met alle clubs en de Mc Donalds lopen we terug naar het appartement. Daar lezen we nog wat en dan is het tijd om te gaan slapen. Het is 23:15 uur.

Maandag 27 november 2023
Het weer: 19 graden en half bewolkt met flink meer zon

Vanmorgen zijn we om 8:30 uur opgestaan. We drinken na het douchen en aankleden alleen wat koffie en thee. We halen straks broodjes bij de bakker. We rijden met de auto daarna naar Ierapetra. Vandaag gaan we op bezoek bij Takis. Nina haalt ons en nog een brits koppel op bij de Lidl. Ook de anderen zijn al vaker bij Takis geweest. Zij wonen zelfs hier op Kreta, in Sitia. Bij Takis zien we heel veel puppy’s, honden en katten.

We zien onder andere ook Zena en Grioula. Ongelofelijk om nu in het echt te zien dat het pootje van Zena volledig herstelt is. En Grioula is ook weer helemaal de oude. Na ruim 2 uur nemen we afscheid en gaan we terug naar Ierapetra. Daar lunchen we in de zon met uitzicht op zee. Het is inmiddels 19 graden. Na het lunchen rijden we via Viannos naar Embaros en dan via de bergpas terug naar Lassithi.

Net voor het donker zijn we terug bij het appartement. Om 17:00 uur gaat de zon hier nu al onder. En dan is het gelijk aardedonker. Wij gaan eerst even plat. Om 18:00 uur knappen we ons op en lopen we rustig naar het dorp. Uiteindelijk eten we opnieuw bij Galaxy. René bestelt Gyros en ik neem Chicken Nuggets. Met cola en bier erbij. De gyros kan wel beter, die kun je beter bij zo’n pita gyros tentje bestellen. Maar ach, het is weg te krijgen. Om 19:40 uur lopen we via Beach Road weer terug. Op de kamer drinken we koffie en thee en later bier en wijn. Lekker wat tv kijken. We kijken onder andere Boer zoek vrouw terug en dan kijken we The Gringe. Om 0:50 uur gaan we slapen.

Dinsdag 28 november 2023
Het weer: 19 graden en half bewolkt met veel wind

Vandaag om 9:30 uur opgestaan. We ontbijten hier op de kamer. Ik kook eitjes, we maken koffie en thee en we hadden nog brood. Na het ontbijt was ik de kleding van gisteren uit. Die ruikt naar hond, kat en alles wat daar uitkomt. Terwijl dat buiten aan de lijn mooi kan drogen, stappen wij in de auto en rijden we naar Heraklion. Eerste stop, de Jumbo. We missen wat spullen op het appartement en we zien wat leuke spullen voor thuis. En er is heel veel kerst. Je kunt het niet zo gek bedenken of het is er wel en dan ook in meerdere kleuren en grootte. We nemen rustig de tijd en €70 lichter en twee tassen vol, brengen we dat terug naar de auto. Nu gaan we lopend naar Block 62. Dat is een outlet van diverse kledingmerken, waaronder Funky Buddha. René kan hier altijd goed slagen. Hij vindt dit keer 5 T-shirts met lange mouwen en 2 broeken. Helaas zit er weer bij de dameskleding niets voor mij tussen. De meeste shirts zijn veel te kort. We gaan terug naar de auto en rijden naar de parkeerplaats bij de muur. Via het park lopen we naar het centrum. Hier vind ik bij Funky Buddha een bodywarmer en bij de sportzaak op de hoek kopen we beide een hoodie. Dan gaan we naar Phyllosophies. Beide een dubbele espresso en beide Bougatsa met crème. Dat blijft toch genieten. We lopen terug naar de auto en rijden via de oude weg terug naar Malia. Alle aankopen worden opgeborgen of verzameld in één grote tas. Daar komen de spullen in die mee naar huis toe moeten. Mijn was in ondertussen droog en dan werk ik het verslag bij. René begint alvast aan zijn tukkie. Ik ga daarna ook kort slapen. Om 18:30 uur komen we weer in de benen en lopen we naar het dorp toe. Bij No Name bestelt René een gyros plate en ik neem de kipsouvlaki. Heerlijk! Wel wat veel zout op de patat, maar dat is af en toe best lekker. Na het eten gaan we terug naar het appartement. We drinken koffie en thee en kijken wat tv. Maar om 23:00 uur besluiten we toch een rondje te gaan wandelen. Zonder hond natuurlijk, maar anders verleren we het. We zien 1 gekko. Eerder op de avond zag René er ook al eentje, met maar een halve staart. Dat zijn er nu dus in totaal al 3. Terug bij het appartement spelen we bij de bar nog een paar potjes Regenwormen. Een nieuw spelletje voor ons met dobbelstenen en stenen genummerd van 21 tot en met 36 met regenwormen erop. Om 0:45 uur gaan we slapen.

Woensdag 29 november 2023
Het weer: 25 graden en half bewolkt

Vanmorgen weer om 9:30 uur opgestaan. Heerlijk gedoucht met onze nieuwe eigen douchekop. Deze verbruikt veel minder water en de straal is top. Die gaat in het vervolg in onze overblijftas. We drinken op het appartement alleen koffie en thee. We halen daarna bij de bakker broodjes. We rijden eerst naar Agia Varvara. Daar kopen we raki en tanken we. €1,867 terwijl het iets verder €1,976 is! We rijden verder naar Mires. Helaas vinden we niet de wijn en raki kannetjes die we zoeken. Van die metalen die je soms nog in taverna’s vindt. Dus door naar Matala. Onderweg zien we een bijzonder kraampje langs de kant, daar moeten we op de terugweg maar eens even gaan kijken. Nu rijden we in het dorp naar de parkeerplaats richting Red Beach. Ze zijn hier aan het graven in de weg, maar zijn daarbij weer gestuit op oude ruïnes. We zien in Matala dat hier hele hoge golven staan.

Het zonnetje brandt best vandaag, maar er staat nog steeds veel wind hier. In Matala zijn maar een paar zaakjes open. Eén restaurantje en een koffietentje. We lopen wat rond en rijden dan terug. Onderweg stoppen we bij dat gekke kraampje dat we op de heenweg zagen. Self Service van Antonis. Er hangt een bord The Granite of Antonis.

Hij is er zelf en helpt ons. We kopen bij hem ook raki en raki met honing. Hij is wel wat aan de prijs, maar de ervaring van deze tent is die meer dan waard. Hij verkoopt van alles. Fruit, groente, drank zoals wijn, raki. Maar ook sap, olijven. We krijgen 2 granaatappels, een grapefruit en 4 sinaasappels mee. Ik moest en zou olijven proeven en ook nog rozijnen. Heerlijk, maar die neem ik niet mee. We nemen afscheid en rijden dan terug naar Malia. Onderweg stoppen we nog om borrelglaasjes te kopen. In Malia stoppen we ook nog even bij Filipidis (voorheen Ariadne). Ook hier helaas geen kannetjes, maar wel brood en dat zijn we ook nodig. We gaan terug naar het appartement. Ik doe een wasje en net als ik aan een kop thee wil beginnen arriveren de volgende vier gasten! Jaap & José en René & Yvonne. We heten ze van harte welkom en bieden ze bier en raki aan. Zij maken direct de traditionele foto op het muurtje met de biertjes in de hand en de mannen in blote bast!

Georgos komt dit keer wel zelf. Hij brengt gelijk meer bier en water. En we sluiten de grote koelkast bij de bar aan. Hij bedankt ons voor het ontvangen van de nieuwe gasten. Wij regelen voor hen ook gelijk maar de sleutels van de kamers. We weten inmiddels alle sleutels op vreemde plekken wel te vinden. We halen hun overblijftassen uit de kast en zou kunnen zij zich ook even rustig terug trekken en bijkomen. Het is dan 16:45 uur. Om 20:00 uur komt Georgos ons ophalen om ergens in de buurt van Neapoli te gaan eten. Wij gaan nu dus ook even plat en daarna opknappen. We zijn Jaap, René, Yvonne en José bij de bar zitten. Ze hebben kaarsen gekocht en met behulp van wat boeken en palmtakken met besjes de boel leuk aangekleed. We wachten hier met z’n allen op Georgos. Die is zelfs te vroeg!? We stappen bij hem in en Katerina blijkt ook in de auto te zitten. Dat is een leuke verrassing! De andere vier gaan met hun eigen auto. We rijden eerst naar Latsida, maar dat restaurant blijkt dicht te zijn. We rijden door naar Neapoli en dan over de oude weg naar Agios Nikolaos. In het eerste dorpje na Neapoli, Nikithianos, stoppen we. Hier zit een restaurant dat Aristo Georgos aanbevolen heeft. Het heet Mylotopi. En het eten daar is fantastisch! Een tafel vol eten en drinken. Voor iedereen wat.

Een opsomming van wat er op tafel stond:
Paddenstoelen Stifado, zwarte ogen bonen salade (2x), gigantes, rijst met kikkererwten, grijze pastasalade, fava, Griekse boerensalade, Tatziki, soep van melk & havermout & citroen (bord p.p.), brood, keftedes (2x), dolmades (2x), patates (2x), Souvlaki (kip en varken)met patates, Bifteki met patates, pasta met kaas (2x), kaasballen (12 stuks) en als een soort toetje halva met griesmeel (p.p.). En dat alles voor acht personen, €150.

Georgos wil de rekening delen door vier. Maar we komen er met de biljetten niet helemaal goed uit en wij (de gasten zeg maar) besluiten de rekening met z’n zessen te betalen. Ik grijp het geld en de bon en reken af. Dat vond hij niet grappig. Dat is dan jammer. We hebben heerlijk gegeten en we vonden het superfijn dat ze ondanks alle drukte toch tijd vrij gemaakt hadden om dit samen met ons te doen. In de auto op de terugweg belt Eirini. Een beetje in paniek, want de familie Meijer komt vannacht nog aan. En wie is er dan bij het appartement om hen op te vangen en hoe komt het met de sleutels?? Georgos geeft aan dat hij een manager geregeld heeft voor bij het appartement. Die neemt deze winter, de komende twee weken de zaken waar. Oftewel René en ik als assistent. Hahaha. Helemaal goed. Wij beloven Eirini de familie Meijer op te wachten en hun te voorzien van sleutels en alles wat ze verder nodig zijn. De anderen wachten samen met ons. En zo zitten we met z’n zessen bij de bar bij kaarslicht met bier en wijn en raki. Om 0:40 uur komen Hans, zijn vrouw Sylvia, dochter Mariska en haar dochter Marly aan. We geven ze de sleutels, helpen even met de stroom op de kamers en dan willen zij ook wel wat drinken. Bij de bar blijft het nog lang onrustig. Om 2:45 uur ga ik slapen. René komt om 3:15 uur op de kamer.

Donderdag 30 november 2023
Het weer: 23 graden en half bewolkt

Vanmorgen rond 10 uur opgestaan. Even douchen en dan ontbijten op het balkon. Na het ontbijt gaan we rijden. We rijden eerst even naar de taverna. We bekijken de artisjokken van Georgos en zien hoe de taverna erbij ligt in de winter.

Via de oude weg naar Neapoli, dan richting Driros, Plaka, Elounda naar Agios Nikolaos.

Daar drinken we koffie en lunchen we bij Asteria. René neemt scrambled eggs. Ik neem Loukoumades met chocola. Heerlijk!

We lopen de winkelstraten door, nu zijn de winkels wel open. En bij een juwelier zie ik een armbandje dat mooi bij mijn ketting met oogje om mijn hals past. Goud met een klein kruisje en een wakend oog. Die krijg ik van René. We gaan terug naar de auto. We rijden richting Kritsa, dan richting Lato. We missen de afslag die we hadden willen nemen en rijden richting Tape. Daar wordt de weg onverhard. Ik wil eigenlijk gelijk al omdraaien, we hebben geen 4×4 auto. Maar René denkt dat het wel kan.

De weg zou volgens de kleine houten bordjes naar Lassithi moeten gaan. Maar op ongeveer de helft wordt de weg heel slecht en moeten we alsnog keren. We rijden terug naar Tape en dan naar Agio Konstatinos. Vanaf daar rijden we maar naar Neapoli. Het is al laat aan het worden en het wordt snel donker. Over de hoofdweg gaan we terug naar Malia. En dan naar de kamer. Het is 16:00 uur als we even plat gaan.

We knappen ons op en lezen nog wat. Dan rond 19:00 uur gaan we naar het dorp. We besluiten bij Avli in Oud Malia te gaan eten. We zijn niet de enigen. De familie Meijer zit hier ook al en vlak na ons komen ook Jaap, José, René en Yvonne binnen. Ik neem rundvlees met gigantes uit de oven. René neemt een entrecote. Als dessert neem ik Galaktobouriko en René neemt Kataïfi met chocolade crème. We lopen terug via de lange route (strip, beach road). Bij het appartement zitten we bij de bar en spelen we Regenwormen, totdat de rest terug is. Eirini komt ook nog even langs. Ze is zo ontzettend moe van alles regelen. Nog een paar dagen. We zitten met de hele groep nog een poos lekker te kletsen. Om 2:00 uur gaan we slapen.

Vrijdag 1 december 2023
Het weer: 22 graden en half bewolkt

Om 9:00 uur staan we op. We douchen en ontbijten op het balkon. En als wintermanager plus assistent worden we gelijk weer aan het werk gezet door de gasten. Twee rollen wc papier, 2 kinderbedjes zoeken en op jacht naar een kat die ergens op de bovenste etage zou zitten. Wc papier is zo geregeld. De bedjes ook, maar zonder matrassen. En alle kamers bezocht op de bovenste verdieping inclusief 401 op het dak. Geen kat aangetroffen. Iets later stappen we in de auto en rijden we via de hoofdweg naar Rethymno. We parkeren bij de haven, helaas geen plekje vrij bij het vrij parkeren gedeelte, maar ach voor €3 staat hij hier ook prima. We lopen het oude centrum in en hier is nog best veel wel open.

We vinden hier de kannetjes die we de hele week al zoeken. En in diezelfde winkel koop ik 3 T-shirts met korte mouwen. Ik had niet verwacht dat het hier zo warm zou zijn, dus had ik deze niet mee genomen. En ik zie een prachtig groen fluwelen vestje. In een ander winkeltje zien we Griekse kerstkaarten met ook de tekst echt in het Grieks. Dan is het tijd om te gaan lunchen. We nemen plaats op het terras bij Cul de Sac. Beide nemen we de clubsandwich met een colaatje. Er zit ook friet bij met mayonaise. Een hele maaltijd. Met moeite krijg ik hem op.

We zijn inmiddels uitgeslenterd en lopen terug naar de auto. Via de oude weg rijden we terug naar Malia. Overal hangen er sinaasappels aan de bomen. En ze zijn druk met het oogsten van de olijven. Eenmaal terug in Malia gaan we alvast de weg verkennen naar Royal Hall. Daar is het feest morgen van de bruiloft en doop. Die moeten we morgen in het donker naar boven rijden en misschien later ook weer terug. Het liefst gaan we met de taxi terug en halen we de dag daarna de auto’s weer op. We zien wel hoe het loopt. De weg naar boven gaat via Oud Malia. Het is op zich recht toe rechtaan, maar wel onverlicht met een paar scherpe bochten. En vlak voor het resort een bocht van 180 graden die ook gelijk stijl omhoog gaat. Blij dat we dit nu al even uitgeprobeerd hebben. Wanneer we terug rijden, zien we ineens Lazer lopen. Hij blijkt wat gedronken te hebben in het dorp met Jaap, José, René en Yvonne. Hij had de beide heren een flesje raki gegeven en hij heeft nog een flesje over. Dat geeft hij nu aan René. We praten even bij en hij ziet ons morgen. We rijden terug naar het appartement en gaan even slapen. Het is al bijna half zes. Om 19:00 uur komen we weer in de benen. Ik doe eerst alvast het haar van René met de tondeuse. Ik hoef nog maar een klein stukje wanneer het apparaat er mee uitscheidt. Hij is niet leeg, maar doet het ineens niet meer. René morrelt er wat aan en heel even doet hij het weer. Net lang genoeg om het af te kunnen maken. Daarna stopt hij opnieuw en nu definitief. Die hoeft dus niet meer mee terug naar huis. We kleden ons om en lopen naar Galaxy. Daar neem ik de Spicy Mexican Hamburger en René neemt de varkensschnitzel. Die laatste valt erg tegen. Het zijn twee stukken, de eerste smaakt prima, maar de tweede ziet er meer uit als kip en smaakt ook heel anders. We nemen nog een biertje en dan belt Georgos. Hij is op zoek naar de manager. Wim en Wendy, de volgende gasten, komen zo. Of wij weer de ontvangst kunnen doen. Geen probleem, we zijn er zo en anders ligt de sleutel al klaar op de bar. Maar we zijn op tijd terug. De groep van Jaap komt kort daarna ook terug en om 0:00 uur vieren we Wendy’s verjaardag. Iets daarna komt de rest van de familie Meijer aan. Ilona met haar tweeling Kate en Lin. En Jaimie, de man van Mariska. We drinken nog wat en om 2:10 uur ga ik slapen. Morgen wordt een lange bijzondere dag. René komt na vier uur in bed.

Zaterdag 2 december 2023
Het weer: 23 graden en half bewolkt

Vanmorgen om 9:00 uur staan we op. Voor René een kort nachtje, maar daar kan hij altijd prima tegen. Eerst maar eens douchen en aankleden. Dan koffie en thee. Georgos komt inderdaad zoals hij gisteren beloofd had, koffie drinken en hij heeft een doos vol met donuts en berliner bollen bij zich. We trommelen iedereen bij elkaar en Georgos bestelt koffie bij Volta. Dat is hier heel normaal. Ze hebben vaak niet eens een koffieapparaat thuis, alleen Nescafé oploskoffie. Ze houden wel van goede koffie, dus daarom zie je overal van die koffietentjes zoals Volta, Coffee Island, etc. Ze bestellen dan koffie en die wordt dan net als een pizza gewoon bij je thuis bezorgd. Na de koffie gaan wij alsnog even snel naar de zigeunermarkt in Heraklion. De bruiloft is pas om 17:30 uur in de grote kerk in Malia, dus we hebben nog tijd zat. We kopen 3 liter raki en ik koop kruiden. Dictamou en wilde bergthee voor mezelf en wat voor een collega van mij. Na de markt rijden we direct terug naar Malia. Ik heb dan nog tijd genoeg om mijn haar te doen met de krultang die ik meegenomen heb. Maar dat loopt helemaal anders. Mijn krultang doet het nu ook niet meer. Hij gaat wel aan, maar wordt niet warm. Dus dan zelf maar wat kneden en heel veel haarlak. Het resultaat valt me niet tegen. René gaat eerst nog plat. Om 16:45 uur knappen we ons op en kleden we ons om. Ik heb een prachtige koningsblauwe avondjurk bij me en René een donkerblauw pak met spierwit overhemd. Ik vraag Jaap of hij ons nu eens op de foto wil zetten. Zo vaak staan we er niet zo bij.

We verzamelen ons bij de bar en rijden dan om 17:00 uur naar het centrum. Wim en Wendy zitten bij ons in de auto. Precies bij de sportwinkel is nog een plekje. Zo hoeven we maar een klein stukje te lopen. Met veel getoeter komt eerst Dimitri met zijn ouders aan rijden. En fashionably late komt Eirini met haar ouders daarna aan getoeterd. Ze rijden eerst de kerk voorbij en daarna komen ook zij het terrein opgereden. Er is een boog met linten en allemaal rozenblaadjes. Daar loopt Eirini aan de arm van Georgos onder door en dan gaat iedereen de kerk in. De ceremonie begint ook gelijk.

Direct na de bruiloft gaan we over in de doop van Periklis. Het mannetje gedraagt zich voorbeeldig. Het zijn beide hele belevenissen om mee te maken. Met veel rituelen. Na alle plichtplegingen loopt iedereen bij het bruidspaar langs, feliciteert hen en overhandigt hen hun cadeau of envelop. Daarna lopen we bij de ouders en de overige familie langs en aan Nikos en Maria geven we de cadeaus voor de doop af. We wachten buiten totdat het bruidspaar naar buiten komt en bekogelen hen met rijst. Dan rijden we in een lange sliert van auto’s met z’n allen naar Royal Hall. Wat een prachtige luxe locatie.

Het feest is schitterend. 700 personen zijn er uitgenodigd. Allemaal tafels waar ongeveer 12 personen aan kunnen zitten. Volledig bedekt met tafellinnen, luxe borden en bestek en voorzien van bloemstukken. Drinken in overvloed en het eten bleef maar komen. Het bruidspaar opende de dans, sneed de taart aan en dronk champagne.

Daarna dansten ze met de directe familie en vanaf toen was de dansvloer geopend voor iedereen. De moeder van Katerina was niet van de dansvloer af te krijgen. Die heeft zeker 2 a 3 uur staan dansen.

Ook ik heb me nog aan een dans gewaagd. Om ongeveer 01:00 uur gaan we toch met eigen auto’s weer terug. René heeft steeds heel veel water gedronken en af en toe een glas wijn. Na het feest zitten we nog een poos met de groep bij de bar bij het appartement. Er komen nog wat Grieken die hier voor één nacht ook blijven slapen. Dus we regelen weer sleutels en helpen hen even met de stroom. Om 04:00 uur gaan we dan toch echt slapen. Wat een bijzondere, mooie, prachtige dag. Oftewel in het Grieks Katapliktiko.

Zondag 3 december 2023
Het weer: 20 graden en bewolkt

Vanmorgen zijn we om 10:00 uur opgestaan. Eerst maar eens douchen en ontbijten op het balkon. Het is bewolkt vandaag, maar de temperatuur is prima. Georgos komt om 10:45 uur met donuts en bestelt voor iedereen weer koffie. Na de koffie pakken we onze spullen en gaan we rijden. We gaan vanmiddag op kraamvisite bij Georgi en Anatoli. We hebben het ruim aan de tijd, dus rijden heel rustig die kant op en we stoppen regelmatig.

Ik zie een paar mooie oude olijfbomen staan, die zet ik op de foto.

En dichtbij hun huis zien we wijngaarden die prachtig verkleurd zijn in herfstkleuren.

Om iets voor 14:30 uur zijn we bij hun huis. We geven hun ons kraamcadeau en drinken koffie. De andere twee dochters zijn al aan ons gewend, zij kennen ons wel. Dus al snel komen de tekeningen al tevoorschijn. We krijgen nog een kerst sok met allerlei geschenkjes. We praten bij en ik zit nog een poos met de kleine op schoot. Voor drie maanden vind ik haar best nog wel wat klein en ze heeft al een hele bos met haar.

Om 16:00 uur nemen we afscheid en rijden we terug naar Malia. René is blij om terug te zijn, hij voelt zich niet zo tof. Hij geeft aan dat hij dat gisteren eigenlijk ook al niet was. Vermoedelijk die rare schnitzel bij Galaxy. We hebben nog niets gehoord over plannen met Georgos om ergens te gaan eten, dus we gaan straks het dorp in. René vindt dat allang prima, hoe dichter het appartement hoe beter. We gaan nu eerst maar even plat. Wanneer we op het punt staan om naar het dorp te laten, geeft Hans aan dat hij net een berichtje van Katerina gehad heeft. Ze gaan toch weer met de groep uit eten, waarschijnlijk bij hetzelfde restaurant als vorige week. Wij passen en leggen uit waarom. Geen probleem. We wensen de rest van de groep veel plezier. Wij lopen naar het dorp en besluiten bij No Name wat simpels te eten. Ik neem Bifteki en René neemt gyros. Na het eten gaan we direct weer terug. We zien weer één gekko. Nu zitten we dus in totaal op vier. Bij het appartement spelen we Regenwormen en drinken we honingraki. René voor zijn buik en ik voor mijn keel. Ik word steeds meer verkouden (had ik al in Nederland bij vertrek). Iets later komen eerst Wim en Wendy terug, die hadden de rest van de groep ook gemist. En waren zelf bij Avli gaan eten. Nog iets later komt de rest van de groep ook terug. En Eirini komt nog en vertelt over de bruiloft. Hoe goed ze ook geprobeerd had alles te regelen en te controleren, sommige dingen waren toch niet helemaal gegaan zoals ze wou. Maar dat gebeurt volgens mij maar zelden, er is altijd wel iets. Ze heeft wel genoten en is nu heel moe. Maar veel slapen zit er voorlopig niet in. Door de doop zijn er nog een aantal plichtplegingen die moeten gebeuren met de kerk en de peetouders. We geven haar een deel van de pepernoten en marsepein mee. Taai taai lijkt haar niet wat, dat vindt ze niet lekker ruiken. Dan eten we die lekker zelf op. Om 0:45 uur gaat iedereen naar bed.

Maandag 4 december 2023
Het weer: 23 graden en half bewolkt

Vanmorgen zijn we om 8:30 uur opgestaan. René voelt zich nog steeds niet helemaal lekker. We drinken koffie en thee en eten een broodje en wat yoghurt op het balkon. De eerste gasten zijn vanmorgen al vertrokken. René en Yvonne zijn door Jaap om 6:00 uur naar het vliegveld gebracht. Wij (Jaap, José, Wim, Wendy, René en ik) gaan vandaag met Georgos op pad. We zouden eerst naar zijn neef die raki maakt in Rethymnon. Maar terwijl we die kant op rijden krijgt Georgos telefoon. De moeder van de neef is ziek geworden en hij moet met haar naar de dokter. Dus change of plans. We rijden nu gelijk naar de Patsos kloof. Onderweg drinken we koffie en eten sommigen van ons hier een broodje. Het uitzicht is prachtig. Kleine dorpjes aan de kust, ik vermoed dat we in de buurt van Agia Pelagia zijn.

Bij Rethymno is het even zoeken naar de juiste afslag. De navigatie van Georgos doet het niet meer, dus rijden wij op kop. Maar die van ons besluit een hele exotische route te nemen. Na wat navragen in de buurt komen we op de juiste weg en rijden we richting het stuwmeer bij Amari. Hier zit veel meer water in het meer dan in het oosten van Kreta. We maken wat foto’s en rijden dan door naar Patsos.

Daar volgen we de bordjes naar de kloof. René en ik zijn hier al eens geweest, maar dat is al jaren geleden. En in deze tijd van het jaar ziet het er toch weer heel anders uit. We lopen naar het kerkje dat hier in de rotswand zit.

Volgens Georgos is dit een soort Grieks Lourdes. Mensen bidden voor genezing en blijkbaar lukt dat goed, want er staan hier een heleboel krukken. Maar ook heel veel gebedsplaatjes met afbeeldingen van ogen, benen, armen, baby’s en mensen.

We branden hier een kaarsje en er hangt hier wel een soort serene rust.

Het kerkje zit vol iconen en is vrij toegankelijk. Maar er is wel camera toezicht en dat snap ik wel. Er staat hier voor kapitalen aan spullen. Na het bezoek aan de kloof gaan we iets richting Patsos en stoppen we ergens om te eten. Ik weet de exacte plek zo niet meer, maar het eten was heerlijk. Salade, vlees, patat, kaas, etc.

Het is inmiddels 15:00 uur. Georgos had nog naar Anogia gewild, maar dat lijkt ons niet verstandig. Dat is midden in de bergen en om 17:00 uur wordt het echt donker. We besluiten dus terug te gaan naar de hoofdweg en terug te rijden naar Malia. Om 17:30 uur zijn we terug bij het appartement. De familie Meijer is eind van de middag vertrokken. Daar hebben we vanmorgen al afscheid van genomen. We trekken bijna allemaal wat warmers aan, het is inmiddels 18 graden en met een hogere luchtvochtigheid voelt het best wat fris aan. We gaan bij de bar zitten met bier, wijn, chips en nootjes. Om 20:00 uur krijgen we toch allemaal weer trek. Zelfs René. Dus besluiten we met de groep naar Avli te gaan. Dit is toch echt een goed restaurant.

René voelt zich zo goed dat hij besluit een Ribeye te nemen. Ik neem Avli-kip. We krijgen rozenraki en Galaktobouriko van de zaak. Dan is het tijd om af te rekenen en terug te lopen. We spreken af om morgen gezamenlijk te ontbijten bij de bar. Nu drinken we nog wat bij de bar. Om 23:45 uur gaan José, Wendy en ik naar bed toe. De mannen, Wim, Jaap en René blijven nog zitten. Het ontbijt is morgen om ongeveer 9:30 uur. René komt op de kamer om 3:30 uur.

Dinsdag 5 december 2023
Het weer: 23 graden en half bewolkt

Vanmorgen om 8:30 uur opgestaan. We douchen en ik kook de eieren. René verplaatst de tafel van de bar naar bij het zwembad in het zonnetje. Jaap haalt brood en Griekse yoghurt. Om 9:45 uur zitten we aan het ontbijt. Wim en Wendy komen iets later ook aanschuiven. Wim is best nog brak van gisteravond. De raki vloeide ook rijkelijk, gezien de hoeveelheid die nu nog maar in de fles zit. Om 11:40 uur is alles opgeruimd en afgewassen. De rest gaat naar het strand en misschien nog wel weer een keer zwemmen. Wij gaan naar Heraklion. René krijgt van mij nieuwe armbandjes. Die van de vorige vakantie uit Chersonissos is al stuk. En we kopen wat cadeautjes voor de familie thuis voor de kerst. Het is zulk mooi weer, dat we besluiten een ijsje te nemen.

Toch wel heel bijzonder om met Sinterklaas buiten in de zon een ijsje te kunnen eten. We drinken nog wat fris op een terrasje. Daarna gaan we terug naar Malia. Om 15:20 uur zijn weer terug op het appartement. René gaat even plat en ik ga verder lezen in de boeken van de Zeven Zussen. Om 17:30 uur maak ik hem wakker. Ik heb honger. Meer dan een bakje yoghurt, een eitje en een ijsje heb ik vandaag nog niet gegeten. We knappen ons op en lopen naar het dorp. Avli kan vandaag niet, die zijn gesloten. We komen halverwege de anderen tegen. Zij hebben de dag aan het strand doorgebracht en daarna een strandwandeling gemaakt en via de strip zijn ze naar de hoofdweg gelopen. Daar hebben ze pita gyros gegeten bij To Steki Tou Nikola. Wij besluiten hetzelfde te gaan doen. Even snel en vlug. De gyros is lekker, maar ik vind die van No Name lekkerder. We hoeven geen drinken te halen, dat heeft de rest net nog gedaan. Na het eten lopen we terug en zitten we bij de bar. Georgos komt niet, hij heeft geappt dat hij zich niet lekker voelt. Hij is heel verkouden. Jaap, José, Wim en Wendy geven ons een fles witte wijn, met een prachtig etiket. Voor de goede zorgen en ontvangst. Heel lief!

We hebben het met veel plezier en liefde gedaan. Geleidelijk gaat iedereen naar bed toe. Om 23:45 uur gaan wij ook. Morgen om 9:00 uur zwaaien we de rest uit. Nu nog wat drinken op de kamer en wat tv kijken. Om 0:40 uur zijn we klaar om te gaan slapen.

Woensdag 6 december 2023
Het weer: 22 graden en half bewolkt

Vanmorgen staan we om 8:30 uur op. We zwaaien Jaap, José, Wim en Wendy uit. Het was heel bijzonder om zo samen te zijn deze vakantie. Leuke sfeer, heel gezellig en heel speciaal.

Na hun vertrek blijven we weer met z’n tweeën over. We gaan eerst maar eens douchen en ontbijten. Daarna lopen we samen alle kamers langs. Kijken of overal de hoofdschakelaar van de stroom wel terug gezet is. De koelkast deuren open, etc. De bedden en het afval laten we voor wat het is. Dat hoort niet bij onze taken. Ik veeg de boel bij de bar maar weer eens aan en ruim de overbodig geworden stoelen op. Die kunnen weer terug in het kantoortje. Daarna wandelen we naar de haven en lopen we via het strand naar Beach Road. Op de hoofdweg halen we wat frisdrank en nieuwe deo bij Filipidis. Terug bij het appartement besluiten we met de auto op pad te gaan. Eerst als ramptoerist naar Sissi.

Daar zijn op last van de lokale overheid alle taverna’s bij de parkeerplaats en dergelijke gesloopt. Deze bouwwerken waren al jaren illegaal, maar werden tot nu toe gedoogd. Nu niet meer, ze kregen een week om ze zelf af te breken, anders ging de bulldozer er door. Waar nu de parkeerplaats is, komen de nieuwe terrassen en overkappingen. Mits ze natuurlijk een vergunning aanvragen. Het schijnt dat dit in meer gemeentes gaat gebeuren, misschien zelfs in Chersonissos. Zonde, geef die mensen de kans om alsnog een vergunning aan te vragen en het van illegaal naar legaal te maken. Maar ja, blijkbaar werkt dat hier anders. Van Sissi rijden we naar Neapoli. We stoppen even bij het winkeltje bij het Selinari klooster, maar dat is dicht. Jammer, want ik heb een bijzonder cadeautje in de gedachten voor iemand in de familie. We rijden va Neapoli naar Lassithi. Onderweg zien we wroetende varkens. Die lopen hier nu gewoon los, naast de weg.

Bij Lassithi stoppen we bij Angelos en Eva om te tanken. We kletsen gelijk even bij. Hij volgt mij ook op Facebook en had dus al diverse foto’s gezien. Hij geeft aan dat na een bruiloft en doop in Malia we nu klaar zijn voor het echte werk. Een bruiloft in Anogia. Maar daar kennen we niemand, dus dat zal wel nooit gebeuren. We nemen alvast afscheid en rijden door naar Mochos. Vlak daar voor ziet René iets heel geks naast de weg liggen. Hij keert om en rijdt iets terug. Inderdaad, dat is heel gek. Een opgezette vos op een plankje, gedumpt langs de kant van de weg.

We rijden door Mochos heen en stoppen bij het kerkje dat bovenop de berg staat en uitzicht heeft op Malia. Het hek bij het kerkje zelf is gesloten, maar het uitzicht is nog steeds top. Ik zie hier ook krokussen bloeien en vlakbij de auto zie ik ineens cyclamen staan.

Toch nog gelukt om beide te vinden deze vakantie. We rijden terug naar Malia en halen bij de bakker belegde broodjes. Die eten we op het balkon op. Het is nog steeds 20 graden. We zitten daarna nog even bij de bar. Daar heb je minder last van de wind. Om 16:15 uur gaan we terug naar de kamer en doen we een dutje. We kijken daarna wat tv en knappen ons dan op. We lopen rond 18:30 uur richting het dorp. Het wordt natuurlijk weer Avli.

Er is nog één tafel bezet, maar zij rekenen net af. Daarna zitten we er alleen met zes man personeel. René bestelt de entrecote. Ik neem opnieuw de Avli-kip.

We krijgen Galaktobouriko en rozenraki en dan rekenen we af. Langzaam lopen we terug. We zitten nog een poos bij de bar met de grijze poes. En we spelen nog heel wat potjes Regenwormen. Dan nog even de socials bij langs scrollen. We verkassen naar de kamer, daar kijken we via de Chrome tv nog wat programma’s terug. Om 0:30 uur gaan we slapen.

Donderdag 7 december 2023
Het weer: 22 graden en half bewolkt met wat regen

Vanmorgen zijn we om 9:00 uur opgestaan. We drinken alleen koffie en thee op de kamer. Daarna rijden we naar de bakker voor broodjes, water en koffie. We rijden vervolgens naar het Selinari klooster. We steken een kaarsje aan voor onze terugreis van zaterdag en voor een ieder die het nodig is. In het winkeltje kopen we een icoontje van Maria voor Annie (vriendin van René’s vader). Daarna rijden we via de nieuwe weg naar Neapoli. Dan via de bergen naar de kust. We zien dat vlakbij Amazonas Park een nieuwe gevangenis gebouwd wordt. Die van Neapoli is vrij klein en al heel oud. Vanaf de kust bij Skinias rijden we naar Plaka en Elounda. We stoppen opnieuw in Agios Nikolaos.

Daar lopen we wat andere straten door en kopen we een hele aparte variant van de ouzo die wij lekker vinden. Het is Barbayannis Ouzo, maar dan een zwart label, maar geen Aphrodite. Heel benieuwd hoe deze smaakt. We lunchen weer bij Asteria.

René neemt eieren en ik neem Galaktobouriko met ijs.

Via de oude weg rijden we terug. Ik zet in Malia de pot op de foto die bij Potamos Beach daar op de rotsen staat. Het begint een beetje te spetteren.

Bij het appartement spuiten we de auto af, kloppen we de matten uit en verwijderen we zoveel mogelijk van de zwarte besjes van de palmen. Zo moet ie maar weer. We lopen naar het dorp toe en gaan bij Galaxy zitten. Eerst koffie, daarna een biertje. Het regent even, maar de straten zijn ook zo weer droog. We lopen om 17:00 uur terug en gaan even plat. Om 18:30 uur maken we ons klaar om voor de laatste keer bij Avli te gaan eten. René neemt weer de Ribeye. Ik ga voor de Gigantes. Mijn maag zit vandaag wat in de knoop, ondanks dat het heerlijk is kom ik maar tot de helft van de ovenschotel. Zonde. Maar het is niet anders. We krijgen na het eten nog een stuk cheesecake met honing en walnoten. En rozenraki. We rekenen af en bedanken ook hen voor alle goede zorgen en het heerlijke eten. We lopen terug naar het appartement. Daar gaan we eerst bij de bar weer Regenwormen. Ik app Georgos met de vraag of hij morgen tijd en zin heeft om een laatste keer koffie te doen rond 10 uur. Ik krijg niet lang daarna antwoord dat dat goed is. Daarna kijken we op de kamer naar een aflevering van The Masked Singer. Om ongeveer 0:00 uur gaan we slapen. Ik hoop dat ik me morgen weer beter voel.

Vrijdag 8 december 2023
Het weer: 19 graden en half bewolkt met af en toe een bui

Vanmorgen om 9:00 uur opgestaan. Georgos komt om 10 uur om koffie te drinken. Maar hij is maar liefst 40 minuten te vroeg! Ik moet echt een andere Nick name voor hem gaan bedenken. Panda Arga klopt niet meer. René is net klaar met douchen, kleedt zich snel aan en gaan naar hem toe. Ik spring vlug onder de douche. Het is bewolkter met maar af en toe wat zon en de wind van het begin van de vakantie is ook weer terug. Georgos geeft aan dat we samen naar Neapoli gaan. Voordat we vertrekken geeft ik hem eerst de cadeautjes die we nog steeds voor hem hebben. Pepernoten, marsepein, overjarige kaas en de chocoladeletters van Wim en Wendy (eentje daarvan is voor Aristo). We rijden naar Neapoli. Zijn RAV moet voor de APK. En daarna gaan we in Neapoli zelf ergens koffie drinken. De APK stelt niet heel veel voor. Het hoeft maar één keer in de drie jaar. Ze kijken alleen naar de remmen, schokbrekers en bekijken de onderkant. Voor €25 is de auto weer klaar voor de komende drie jaar. Het papierwerk duurt langer dan de keuring zelf. Georgos belt Kimon op om te vragen of hij ook tijd heeft voor koffie. Kimon woont in Neapoli en komt al heel wat jaren ook bij de taverna langs met zijn oude BMW zijspan. Hij heeft tijd en we spreken af bij de taverna tegenover de grote kerk. Na even wachten komt hij eraan. We praten even, vooral Georgos met Kimon, en dan gaan we terug naar Malia. Georgos rijdt door naar Galaxy om daar samen met ons te gaan ontbijten, hoewel qua tijd is het nu meer een brunch. Hij neemt een full English Breakfast. Wij nemen allebei eieren met bacon op toast. Dan is het tijd om afscheid te nemen. We bedanken hem en zijn familie voor alles wat we hebben mee mogen maken, het verblijf in het appartement en alle tijd die ze voor ons vrijgemaakt hebben. Wij gaan lopend terug naar het appartement. Georgos rijdt naar huis. Het is tijd om de koffers in te gaan pakken. Qua kilo’s zitten we wel goed, we hadden thuis al ingeschat dat we veel spullen mee terug te nemen hadden en hadden extra kilo’s bijgeboekt. Maar qua volume wordt het passen en meten. Wanneer het meeste in de koffers zit, gaan we even bij de bar zitten. Het is 13:30 uur. Wij gaan nog een klein stukje rijden. We rijden via Chersonissos naar Oud-Chersonissos, dan naar Piskopiano en Koutoulafari. Dan nog even langs Filipidis voor een gewone fles ouzo van Barbayannis (blauw label) en een fles Metaxa 5*. Die passen nog wel ergens in de koffer. We vullen daarna de overblijftas voor zover dat kan. En ik noteer goed wat er allemaal in gaat. Dat scheelt de volgende vakantie weer mee slepen. We moeten toch nog iets tanken, dus besluiten we toch nog een keer te gaan rijden. Een laatste rondje over het plateau. Anders worden we alleen maar duf en vallen we nu al in slaap. We rijden via Oud Malia naar Krassi. Natuurlijk zet ik de auto op de container op de foto.

Er zitten nog meer gaten in dan de vorige keer. De windmolens bij de bergpas gaan ook op de foto, de lucht erachter geeft het een heel dramatisch effect.

Het weer wordt toch echt wel iets anders. Op het plateau zet ik prachtige bomen in herfstkleuren op de foto. En een appelboom, waar alle appeltjes onder liggen. Zonde.

We zien een ezel met een prachtig tuig met kraaltjes om. Ook zien we nog kleine lammetjes.

En in Tzermiado zien we een oude Mercedes vrachtwagen. We tanken bij Angelos en nemen afscheid van hem. We rijden via Krassi weer terug. Vlak voor de nieuwe snelweg zie ik links van de weg nog allemaal jonge geitjes staan. Wat een leuk spul.

Dan is het tijd om terug naar het appartement te gaan. We zijn er net als het hard begint te regenen. Eén beste bui en weer een prachtige regenboog. En dan is het ook alweer droog.

Na de bui lopen we naar het dorp.

We eten bij Chicken Grill Malia. Ik neem een halve kip van het spit. René neemt Chicken Wings met sweet chilisaus en friet. Wat cola en bier erbij. We lopen daarna rustig terug. Het is nog vroeg, 18:10 uur maar we gaan toch proberen nu al te slapen. Om 3:00 uur loopt de wekker straks weer af. Iets rond half acht wordt René wakker. Er loopt iemand op het terrein. Hij hoort iemand bij de zwembad langs lopen, daarna door het grint. En er klopt iemand op de balkondeur. Ik slaap overal doorheen, ik was niet in mijn eerste slaap. Wie het ook was, diegene is nu weer weg. René loopt voor de zekerheid nog een rondje om het gebouw, maar ziet ook niemand meer. Ik vermoed dat het Eirini geweest is, om afscheid te nemen. Die is waarschijnlijk vergeten dat we er midden in de nacht uit moeten en dat we vroeg gingen slapen. Jammer dat we haar nu mis gelopen zijn. We proberen opnieuw te slapen.

Zaterdag 9 december 2023
Het weer: 14 graden en half bewolkt GR, 8 graden en regen NL

Om 3:00 uur loopt de wekker af. We frissen ons op en ruimen de bedden af. Dan nog even koffie en thee. We maken het Nespresso apparaat schoon en dan kunnen we de overblijftas inpakken. De laatste dingen gaan in de koffer. Dan stoppen we de overblijftas in de kast. We doen de koffers in de auto. Tijd om te gaan. We sluiten de stroom in 101 af, zetten de koelkastdeur open. Dan de sleutel in het kantoor, net als de sleutel van de kast. En dan het kantoor op slot en die sleutel weer verstoppen op zijn vaste plekje. Het is net 4:00 uur geweest. We rijden naar Heraklion en komen maar 7 auto’s en een vrachtwagen tegen. We parkeren de auto op de afgesproken plek. We maken een filmpje van de staat van de auto en foto’s van het brandstofpeil en de kilometerstand. We hebben deze vakantie toch nog 1801 kilometer gereden.

Het was een heel fijn autootje. We hangen de autosleutel in de kast die daar voor bedoeld is. We zijn al ingecheckt, dus alleen de bagage afgeven en door de douane. Op de heenweg waren beide koffers 21 kilo. Nu zijn de koffers 30 en 31 kilo. Naast fantastische herinneringen ook een boel spullen en drank weer mee terug. Onze vlucht is de allereerste van de dag. Er is één klein winkeltje met taxfree open, maar geen koffie of broodjes. We wachten bij A7 tot we kunnen boarden. Dat zou om 5:40 uur moeten zijn. Alles gaat precies op tijd.

De vlucht naar Athene is maar kort. Daar gaan we snel naar de winkeltjes die we willen bezoeken. Ik wil nu die blauw groene doosjes wel eens goed bekijken. We kopen zo’n doosje met allerlei soorten baklava, Kataïfi, etc. En een doosje met chocola met nootjes. Ook kopen we twee doosjes met Loukoumi. En René kan het niet laten, ook nog een fles Metaxa Reserve. Nu komen we de winter in Nederland wel door met al die drank, hahaha. We lopen naar B29, de gate waar vandaan we vertrekken naar Amsterdam. Bij de gate is ook een Everest waar we broodjes kopen. Tijd om te ontbijten. Om 8:05 uur begint het boarden. Om 8:45 uur vertrekken we. De vlucht zelf valt me deze keer tegen. Na een half uur heb ik al een zeer gat van de stoel. En ik kan maar geen houding vinden waarin ik zou kunnen slapen. We landen 20 minuten te vroeg in Amsterdam. Onze gate is nog niet eens beschikbaar. Het vliegtuig dat er nu nog staat, heeft echter een kapotte motor, dus moet er een andere gate voor ons gezocht worden. Na 40 minuten mogen we ons melden bij gate B34. Dat is een eind lopen naar de bagage! Die laat vervolgens ook nog op zich wachten, want die karretjes stonden natuurlijk ook bij de andere gate. Uiteindelijk hebben we alles te pakken en kunnen we met de bus naar P3. In de auto bel ik met het dierenpension van Kyon dat we het toch gaan redden om hem vandaag nog op te halen. Heb ons kereltje wel heel erg gemist deze vakantie. Om 14:30 uur zijn we in Meppel. De zeer bijzondere vakantie, Katapliktiko diakopes, zit erop.

Totaal aantal gekko’s deze vakantie: 4 stuks

Voor de overige foto’s zie HIER